- China gaat in beroep bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de verhoging van de importtarieven voor elektrische auto’s door de Europese Unie.
- De nieuwe tarieven gingen op 5 juli in. Ze zijn doorgevoerd om oneerlijke concurrentie met China tegen te gaan, waar fabrikanten van elektrische auto’s worden gesubsidieerd door de overheid.
- Behalve dat China in beroep gaat bij de WTO, die optreedt bij het beslechten van handelsgeschillen, lijkt het land ook tegenmaatregelen te nemen bij Nederlandse bedrijven die er actief zijn.
- Lees ook: BMW verkoopt meer elektrische auto’s, maar totale verkoop daalt – Duitse fabrikant wil dat Europese importtarieven voor China omlaag gaan
China heeft beroep aangetekend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de verhoging van de importtarieven op stekkerauto’s door de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel in een verklaring. Volgens Beijing gaat de maatregel in tegen WTO-regels.
“We dringen er bij de EU op aan om haar verkeerde praktijken onmiddellijk te corrigeren”, betoogt het ministerie. Verder staat in de verklaring onder meer dat de maatregel de “wereldwijde samenwerking bij de aanpak van klimaatverandering” ondermijnt.
De WTO kan helpen bij het beslechten van handelsgeschillen tussen landen die lid zijn van de organisatie. Zowel China als de EU is aangesloten. “De WTO heeft een van de actiefste internationale mechanismen voor geschillenbeslechting ter wereld”, staat op de website van de handelsorganisatie.
Heffingen EU op import Chinese elektrische auto’s kunnen oplopen tot 38%
De hogere importheffingen voor Chinese elektrische auto’s gingen in op 5 juli. De heffingen kunnen daardoor oplopen tot 38 procent. De Europese Commissie wil zo een eind maken aan de oneerlijke concurrentie van China, omdat die eigen fabrikanten subsidieert.
Verschillende Chinese fabrikanten van elektrische auto's breiden ondertussen hun productiefaciliteiten in Europa sneller uit om de heffingen te ontlopen. Ook lijkt Beijing tegenmaatregelen te overwegen. Zo is de overheid een onderzoek gestart naar een drietal bedrijven, waaronder de Brabantse vleesverwerker Vion. Zij worden verdacht van dumping, het tegen een kunstmatig lage prijs verkopen van producten op de Chinese markt.